Mat og måltid

høstbilder barnehagen 2009 002

Matlaging og måltider står helt sentralt i steinerpedagogikken og er derfor integrert i vår hverdag.

Hver avdeling har sitt eget kjøkken hvor de fleste av dagens måltider blir forberedt. Maten er basert på økologiske og vegetariske råvarer som er med på å gi barna et næringsrikt og sunt kosthold.

Tilberedelsen foregår synlig for barna og de får delta i matlagingen i den grad de selv ønsker det. Noen vil være med på å male korn og røre i deigen, noen vil skrelle og kutte grønnsaker, mens andre bare vil smake på de forskjellige råvarene.

Under denne tilberedelsesprosessen vil barna få oppleve tydelige arbeidsprosesser som framstår som logiske og forståelige. Dette er en erfaringsbasert kunnskap som gir barna innsikt i matens opprinnelse og dens vei fra jord til bord.

Når maten lages i rommet der barna oppholder seg, blir sansene satt i sving av alle de gode matduftene som sprer seg og appetitten og forventningene til måltidet vekkes.

Det rytmiske elementet hos barnet blir pleiet ved at vi har en fast ukemeny, at måltidet blir servert til samme tid hver dag og at det er faste rammer rundt alle måltidene.

Selve måltidet er et av dagens høydepunkt, bordet blir pent dekket med duk, blomster og lys. Når barna har satt seg og roen senker seg, tennes lyset og vi synger bordverset før maten serveres.

Barn og voksne spiser måltidene sammen og vi ønsker å oppnå en rolig og hyggelig stemning under måltidene.

Ved å bruke nok tid til å spise og å nyte maten som vi har laget sammen, skapes et fellesskap som kan gi gode relasjoner og samtaler rundt bordet.

Måltidet blir avsluttet i fellesskap ved å takke for maten før lyset blir slukket.